lieve Lieve

Katachtigen - lieve Lieve

terug

Katachtigen

De katachtigen vormen een familie van sterk gespecialiseerde landroofdieren.

De Tijger

De Tijger

Hoewel de lengte van een tijger verschilt per ondersoort, wordt een tijger ongeveer 2 tot 3,7 m lang. De tijger is een bedreigde diersoort die verspreid over Azië voorkomt. Tijgers komen in het wild alleen in Azië voor.

Er bestaan verschillende ondersoorten van de tijger:

Helaas zijn er ook verschillende ondersoorten van de tijger al uitgestorven. Het gaat hier om de Balinese tijger, Javaanse tijger en Kaspische tijger. Velen denken dat de witte tijger ook een ondersoort is van de tijger. Echter is dit niet het geval. Bengaalse en Siberische tijgers met een afwijking in de kleur van hun vacht en hun ogen. De witte tijger is geen albino, want hij heeft zwarte strepen en blauwe ogen. Witte tijgers komen niet voor in de natuur, maar worden in dierentuinen gehouden.

De Leeuw

De Tijger

Als je een mannelijke leeuw ziet hoef je niet heel bang te zijn want die slapen per dag wel 22 uur, terwijl de leeuwinnen op jacht zijn. Leeuwen zijn echte vleeseters. Ze eten dus vlees, voornamelijk van hoefdieren, zoals:

Het leefgebied van leeuwen bestaat uit open bossen, savannes en grasvlakten in Afrika. Ze leven voornamelijk in Centraal- en Oost-Afrika. Hier is hij het grootste roofdier. Dit geldt voor de Afrikaanse leeuw. In India komt de Aziatische of Perzische leeuw voor. Een groep leeuwen heet een 'troep'. Vaak bestaat een troep uit één mannetje en een aantal leeuwinnen, maar het komt ook vaak voor dat er meerdere mannetjes in een groep aanwezig zijn. Dit zijn dan vaak broers of familie van elkaar. De leeuwinnen blijven hun hele leven in dezelfde troep. Een leeuwenman mag, als hij op zijn sterkst is én als hij geluk heeft, een tijdje de ‘leider’ zijn van een troep. Maar als hij ouder wordt, staat er vaak een jonger mannetje klaar om de groep over te nemen.

De Cheetah

De Tijger

De cheetah, ook wel jachtluipaard genoemd, is met een topsnelheid van 120 kilometer per uur het snelste landdier ter wereld. Dankzij zijn gespierde poten en slanke postuur kan hij een korte periode zeer hard rennen. Tijdens de jacht maakt de cheetah soms scherpe bochten. De staart zorgt dan voor balans. Het lievelingseten van de cheetah is dan ook een heel snel dier: gazelles. Het Leefgebied van de cheetah is Afrika en Iran. Omdat de cheetah heel veel beweegt slijten zijn cellen snel een is zijn Levensduur 12 jaar Het verschil van het gewicht is best groot: 21 tot 72 kilo. Zijn lengte is van zo’n kind van 5 jaar tot een kind van 10 jaar: 1.12 tot 1.50 meter Een vrouwelijke cheetah krijgt 3 tot 5 jongen

De Gewone Huiskat

De Tijger

Jij hebt vast wel een een huisdier. Misschien wel een kat. De kat of huiskat is een van de oudste huisdieren van de mens. Een vrouwelijke kat is een Poes en een mannelijke kat is een Kater. Als een poes kinderen krijgt kunnen dat verschillende soorten katten zijn, want meestal vrijt een poes met meerdere katers. Zodat de kinderen verschillende soorten dna’s hebben.

De Jaguar

De Tijger

Als vervanger voor de lichaamsdelen van de tijger worden ook jaguars gebruikt in Chinese medicijnen. De vraag naar de mooie vacht van de jaguar is gelukkig afgenomen, maar er wordt nog steeds veel op dit prachtige dier gejaagd. Zijn botten en poten worden gebruikt als ingrediënt in traditionele medicijnen. De jaguar verliest bovendien steeds meer van zijn leefgebied doordat bos wordt omgezet in landbouwgrond. In eerste instantie lijkt de jaguar op de luipaard, maar als je goed kijkt zie je dat hij steviger is gebouwd. Ook is zijn kop een stuk breder. Jaguars zijn niet bang voor water. Ze kunnen goed zwemmen. De jaguar is een vleeseter, maar zijn dieet is erg divers. Het dier jaagt op grote knaagdieren zoals de capibara, maar is ook tevreden met kleinere dieren zoals kevers en zoetwaterschildpadden.

De kans dat je een jaguar tegenkomt in het wild is niet zo groot. Jaguars zijn dieren die zich het liefst een beetje verscholen houden. Jaguars jagen door langzaam rond te lopen terwijl ze aandachtig kijken en luisteren of er een prooi in de buurt is. Ze doden hun prooi op een ongebruikelijke manier. Terwijl leeuwen, tijgers en luipaarden hun voedsel met een keel - of halsbeet doden, doodt de jaguar grote prooien door in hun schedel te bijten, tussen de oren. Vrouwelijke jaguars krijgen nestjes van 1 tot 4 jongen. De pasgeboren welpjes zijn hulpeloos en blind. De moeder beschermt de jongen en jaagt elk dier dat in de buurt komt weg, zelfs de vader.